[O1] Świece żarowe przestają grzać po 1 sekundzie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Markop40
    Classic
    • 2011
    • 4

tak tylko informacyjnie, ale wiecie że:
    art. 39
    1. Kierujący pojazdem samochodowym oraz osoba przewożona takim pojazdem wyposażonym w pasy bezpieczeństwa są obowiązani korzystać z tych pasów podczas jazdy, z zastrzeżeniem ust. 3.
    2. Obowiązek korzystania z pasów bezpieczeństwa nie dotyczy:
    1) osoby mającej orzeczenie lekarskie o przeciwwskazaniu do używania pasów;
    2) kobiety o widocznej ciąży;
  • zdan
    Classic
    • 2010
    • 14
    • Octavia II combi (1Z5)
    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Witam!

Mam problem z moim silnikiem 1.9 TDI ALH. Mianowicie jak jest powyżej kilku stopni, to pali od kopa. Przy niższej temperaturze po dłuższym staniu pali niechętnie i na początku silnik chodzi nierówno. Jak na razie mechanikowi (przy ciepłym silniku) udało się ustalić, że świece (nowe) grzeją tylko przez ok. 1 sekundę pomimo:
    a) odłączonego czujnika temperatury
    b) podłączonego nowego zimnego czujnika (po kilkunastu minutach w zamrażalniku)
    I teraz pytanie - czy komputer jeszcze coś sprawdza przy określaniu, czy włączyć świece czy coś mam całkiem pokopane? Coś wspomniał, że jest coś dziwnego przy przewodach do świec porobione, ale brakło mu czasu, aby to sprawdzić. Czy jest możliwe, iż ktoś zamontował odcięcie na świecach żarowych? :shock:

Z góry dziękuję za pomoc
    Pozdrawiam
    zdan

Komentarz

• Space99
      Rider
      • 2008
      • 275
      • Octavia I (1U2)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Re: Świece żarowe przestają grzać po 1 sekundzie

Zamieszczone przez zdan
      ...
      Czy jest możliwe, iż ktoś zamontował odcięcie na świecach żarowych? :shock:
      ...
      Wszystko jest mozliwe
      Ogólnie bez vaga to ten mechanik strzela na ślepo.

A czy jak jest jest poniżej zera to kontrolka swiec świeci około 5s ? czy odrazu gaśnie.
      pozdrawiam Marcin

Moja obecna Okta a poprzednia na ALH

Komentarz

• zdan
        Classic
        • 2010
        • 14
        • Octavia II combi (1Z5)
        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Re: Świece żarowe przestają grzać po 1 sekundzie

Zamieszczone przez Space99
        Zamieszczone przez zdan
        ...
        Czy jest możliwe, iż ktoś zamontował odcięcie na świecach żarowych? :shock:
        ...
        Wszystko jest mozliwe
        Ogólnie bez vaga to ten mechanik strzela na ślepo.
        Ale co miałby wskazać vag? Podłączali komputer i nie zgłaszał żadnych błędów. Był walnięty czujnik temperatury, ale jest wymieniony na nowy.

A czy jak jest jest poniżej zera to kontrolka swiec świeci około 5s ? czy odrazu gaśnie.
        Gaśnie praktycznie od razu bez względu na temperaturę.
        Pozdrawiam
        zdan

Komentarz

• MartinezTychy
          Drive
          • 2010
          • 80

zdan,
          Sprawdzi automat do grzania świec.
          Częsta przypadłoś w Octaviach.
          Skontrolowac również czy bezpiecznik jest cały.
          Ewentualnie wykrecic swiece i sprawdzic czy któraś nie robi w bambuko i nie ma zwarcia wewnętrznego.
          Vag nic Wam tu nie podpowie.
          Pozdrawiam.
          Skoda Fabia Combi jeżdzi i trąbi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Komentarz

• Space99
            Rider
            • 2008
            • 275
            • Octavia I (1U2)
            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Właśnie chodziło mi o skontrolowanie temperatury czy czujnik jest OK (nawet nowego)
            pozdrawiam Marcin

Moja obecna Okta a poprzednia na ALH

Komentarz

• Udesky
              RS
              • 2007
              • 1692
              • Octavia I (1U2)
              • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Albo wydłużyć czas grzania świec:
              W Polsce nie ma kryzysu.
              Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.

Komentarz

• zdan
                Classic
                • 2010
                • 14
                • Octavia II combi (1Z5)
                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Właśnie chodziło mi o skontrolowanie temperatury czy czujnik jest OK (nawet nowego)
                To nie wina czujnika, bo jak już pisałem po pierwsze jest nowy, po drugie przy odłączonym czujniku jest to samo.

Świece są nowe, po drugie test był robiony przy odpiętych wszystkich świecach - żaróweczka gasła po 1 sekundzie.

Faktycznie warto sprawdzić bezpiecznik - który odpowiada za grzanie świec? Bo w instrukcji opcje "silniki wysokoprężne - sterownik" mam na pozycjach 10, 29, 32, 43.

Jeszcze mam pytanie co to jest "automat do grzania świec" i gdzie to się znajduje?

Dziękuję bardzo za naprowadzające odpowiedzi

[ Dodano: Wto 01 Lut, 11 23:28 ]
                Wprawdzie jeszcze się z problemem nie uporałem, ale napiszę tutaj, co udało mi się ustalić, gdyż jeden z Forumowiczów zadał mi pytanie na priv.

Wymieniłem świece żarowe na nowe i trochę to pomogło, bo grzeją od razu - tamte załączały się po kilku sekundach i gdy coś odcinało prąd po jednej sekundzie, to nic nie grzały.

Na pewno jednym z powodów było odcięcie alarmu zrobione na kablach idących do świec żarowych. Chyba to trochę pomogło, ale przy obecnych mrozach (ok -8 st. C) wydaje mi się, że i tak za szybko się wyłączają i ciężko pali. A może TTTM? Ale pali i jak na razie to jest najważniejsze

Jeden z elektryków powiedział mi, że miał już takie przypadki i winny był komputer
                Ale to sporo kosztuje, a auto odpala, więc jak na razie nie brałem pod uwagę wymiany tego szpeja.

Sprawdzali mi jeszcze dwa przekaźniki, które też mogą sprawiać problemy, a są po drodze, ale one u mnie są sprawne.

Gdyby ktoś był mi w stanie jeszcze pomóc, to będę wdzięczny - myślę, że kolega, który mi przysłał wiadomość na priv też

[ Dodano: Pon 09 Kwi, 12 21:08 ]
                Dopiszę dalszy ciąg historii - może się komuś przyda

Mój mechanik stwierdził, że dobrze by było, aby odtworzyć taki stan jak jest wtedy, gdy silnik jest wystudzony, to może wtedy uda się odtworzyć usterkę. Za jego namową zostawiłem mu auto wieczorem i przyjechałem rano (było wtedy ok. -10 st. C). Sprawdzali z elektrykiem wszystkie czujniki, przekaźniki, podpinali pod komputer i... NIC. Prawdopodobnie komputer wyłącza grzanie z niewiadomych powodów. I na tym by się sprawa zakończyła, gdybym nie zasugerował, aby zrobić osobny włącznik do grzania świec, którym sam będę sterował, gdy będzie potrzeba. Trochę grzebania z tym było, ale tej zimy przy mrozach poniżej 20 st. C patent sprawdzał się znakomicie - autko odpalało bez problemu

W Skodzie 105 (rodziców) miałem włącznik do uruchamiania wentylatora chłodnicy, to tu mogę mieć do świec
                Pozdrawiam
                zdan

Komentarz

Pracuję...